kovid pasos

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da se nada da će se situacija sa pandemijom korona virusa uskoro promeniti na bolje zahvaljujući vakcinaciji i da će građani moći ponovo da putuju.

Odgovarajući na pitanje Tanjuga da li je u razgovoru sa španskom ministarkom spoljnih poslova bilo reči i o priznavanju kovid sertifikata, Selaković je rekao da se tim važnim pitanjem nisu bavili jer je poznat štav Španije, koji je u skladu sa principima Brisela po tom pitanju.

http://www.blic.rs/

On je dodao da je upoznao špansku koleginicu sa sporazumima koje Srbija ima sa nekim državama članicama EU, poput Mađarske i Grčke.

“Nadam se da će se situacija uskoro promeniti i da ćemo posle imunizacije videti da imamo zdrave građane, što je važno. Važno je da imamo bezbedno tlo i da građani mogu bezbedno da putuju”, rekao je Selaković.

U tom kontekstu, pomenuo je direktne letove iz Beograda ka Madridu i Barseloni, izrazivši nadu da će oni biti uspostavljeni što pre.

Savršeni bilateralni odnosi Srbije i Španije

Bilateralni odnosi Srbije i Španije su savršeni, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Nikola Selaković u Madridu i istakao da je Srbija zahvalna Španiji na podršci očuvanju njenog teritorijalnog integriteta i putu ka EU.

Selaković je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa španskom koleginicom Arančom Gonzales Laj izrazio zadovoljstvo što su se sreli u posebnim uslovima izazvanim panedemijom korona virusa, ali i s obzirom na regionlne izbore koji se danas održavaju u Madridu.“

Bilateralni odnosi naših zemalja su savršeni. Želimo da imamo vise poseta, kao i da se naši odlični politički odnosi prenesu i na ekonomsku oblast”, rekao je Selaković.

On je pozvao ministarku da poseti Srbiju.

Selaković je izrazio zahvalnost Španiji na podršci i principijelnom stavu u vezi sa dva važna pitanja za Srbiju – evropskom putu Srbije i očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

“Podrška u različitim međunarodnim forumima i organizacijama je nešto što će ostati u srcima srpskih građana kao snažna i pricipijelna podrška”, rekao je Selaković.

Takođe, ukazao je da je ekonomska saradnja oblast u kojoj se može i mora više uraditi.

“Podržavamo inicijativu ministarke da se što pre održi srpsko-španski biznis forum, da privučemo firme i da započnemo našu saradnju u ekonomskoj, kao i u sferi politike”, rekao je Selaković.

Dodao je da je u razgovoru bilo reči i o regionalnim pitanjima i da je Španija spremna da podrži napore regiona da se napreduje na putu EU, u pristpnom procesu.

Selaković je naveo i da ima mnogo prostora za produbljenje saradnje u oblasti kulture.

– Moja koleginica je navela saradnju u obrazovanju, te inicijativu da se španski jezik uvede u škole u Srbiji, gde je popularan. Ali, i da pokušamo da nakon ponovnog uspostavljanja direktnih letova, uspostavimo i dobru praksu kulturne saradnje među gradovima i kulturnim institutima”- rekao je Selaković.

Gonsales: Španija ne priznaje Kosovo, iskrena podrška Srbiji

Srbija može da računa na iskrenu podršku Španije u pogledu očuvanja njenog teritorijalnog integriteta, poručila je danas španska ministarka spoljnih poslova Aranča Gonsales Laj, nakon razgovora sa srpskim kolegom Nikolom Selakovićem u Madridu.

Madrid
Madrid

“Španija se drži principa da ne priznaje Kosovo. Branili smo taj stav i do sada, radimo to i danas i nastavićemo i u budućnosti”, rekla je ministarka na zajedničkoj pres konferenciji odgovarajući na pitanje Tanjuga ostaje li Španija pri svom stavu o nepriznavanju samoproglašene nezavisnosti Kosova.

Gonsalesova je istakla da pitanje KiM treba da se reši u dijalogu Beograda i Prištine.

“Moramo još odlučnije da podržimo taj dijalog kao put za miroljubivo rešenje pitanja KiM”, rekla je španska ministarka.