kosovo velika albanija hag kombo v2 RAS EPA Jerry Lampen, Valdrin Xhemaj

Velika Albanija, pa tužba za genocid, i tako u krug. Koja god da je u pitanju garnitura albanskih političara u Prištini, gotovo nijedna nije preskočila da zapreti nekom od ove dve stvari, bilo da želi da disciplinuje Srbiju, bilo EU, a sve kako bi dobili ono što žele.

Tako smo pretnje takozvanom “velikom Albanijom” slušali svako malo, tačnije svaki put kada su se na Kosovu održavali izbori, pa kada se radilo o pritisku da Unija odobri viznu liberalizaciju, što se inače još nije desilo, i ovih dana ponovo, kao odgovor na to ako Kosovu ne bude dozvoljeno da se pridruži UN i NATO.

Ništa drugačija stvar nije sa najavom o tužbi koju Priština planira da podnese protiv Srbije, i to za genocid. Ne može se reći da nije posredi ozbiljna optužba za strašne stvari, ali kada se sve sabere i oduzme, ostane u najmanju ruku neozbiljnost albanskih političara.

Jer, priča o njemu zapravo je samo, i po ko zna koji put, “poslastica” tamošnjih vlasti koje god one bile, koji je godinama unazad “bilduju”. Tako smo slušali najave o pravljenje muzeja genocida, pa podnošenje tužbi od Hašima Tačija, preko Kadrija Veseljija, a danas to slušamo i od vlade Aljbina Kurtija….

Razne vlade, jedna priča

Doduše, kako kaže portparolka prištinske vlade Rozafa Keljmendi , to će se desiti sledeće godine, i to pred Međunarodnim sudom pravde, dodajući da je za nju potrebna velika priprema.

– Pre početka izrade tužbe, potrebno je finalizirati plan rada koji sadrži mnoge tehničke aspekte koji su uključeni u ovaj plan. Kada se proces izrade ovog plana završi, izrada tužbe može započeti. Nemamo tačan datum za podnošenje tužbe, ali možemo je podneti pre kraja sledeće godine – rekla je ona.

Skupština Kosova
Skupština Kosova

Taj plan je, inače, najavio i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti u svom prvom obraćjanju kosovskoj skupštini. Isto se moglo čuti i od novoizabrane kosovske predsednice Vjose Osmani, uz naravno ratnu odštetu i uz, nažalost uobičajeno i potpuno sramotno, iznorisanje srpskih žrtava i zločina koje je teroristička OVK, koju nema koji albanski političar ne veliča, počinila.

Oni nemaju problem sa tim ni što su nekadašnji komandati i funkcioneri OVK u ovom trenutku u Hagu suočeni upravo sa optužbama za zločine nad Srbima ali za Osmani su to, “neuporedive stvari” između kojih “ne može biti moralne jednakosti”.

Međutim, ono što prištinski političari ne govore, jeste da takozvana država Kosovo zapravo nema kome da tuži Srbiju jer je reč o teritoriji, a ne o državi, i to je ono što piše u Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, a tužbu pred Međunarodnim sudom pravde može da podnese država koja je članica UN.

Savet bezbednosti
Savet bezbednosti

Sa druge strane, Specijalni sud za ratne zločine u Hagu (danas zakozvani Mehanizam), bavi se suđenjem pojedincima, a ne državama, tako da, kako sada stvari stoje, Priština “puca u prazno”.

Doduše, to i nije tolika novost, jer je na primeru takozvane “velike Albanije” pokazala iste metode – da je “potegne” svaki put kada nešto zapne: izbori, “treniranje strogoće”, do ucena kada nešto ne može.

Kad je teško – “velika Albanija”

Poslednju takvu otrovnu strelicu “potegao je” je bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj i to baš oko Uskrsa, ponovo u svom maniru – pretnjom, ovoga puta čitavoj međunarodnoj zajednici.

– Albanci nikada nisu bili bliže bezbednosnoj organizaciji, kao što je NATO. Albanija je u NATO i mi smo bliski NATO. Kosovo bi takođe trebalo o da bude u NATO a, ako mu ne bude dozvoljeno da se pridruži UN i članstvu u NATO, moramo da se ujedinimo sa Albanijom – rekao je on.

Međutim, da se on pita, Kosovo će se sa Albanijom ujediniti i ako ga Srbija ne prizna kao nezavisnu državu.

“Veliku Albaniju” su prištinski političari hteli i kada nisu dobili viznu liberalizaciju, i kada su hteli da provociraju i Srbiju (najčešće), ali i Severnu Makedoniju. Svojevremeno je i aktuelni kosovski premijer Aljbin Kurti imao pretenzije ka njoj, ali je u međuvremenu aterirao, objasnivši da ujedinjenje takozvane države Kosovo sa Albanijom ne dozvoljava kosovski ustav.

http://www.blic.rs/

– Najnovija pretnja Ramuša Haradinija ujedinjenjem sa Albanijom još jednom je na videlo iznela koliko je duboko nepoštovanje albanske političke vrhuške u Prištini prema sugrađanima srpske nacionalnosti – ocenio je pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Igor Popović, koji je pozvao na stavljanje tačke na “ratobornu retoriku s kraja prošlog veka”, i prištinske političare da pokažu da su, “osim što su sposobni da neprestano prave probleme, kadri i da probleme rešavaju na miroljubiv i civilizovan način”.