cuprija kombo

I poslednja od devet otpuštenih žena sa Akademije vaspitačko-medicinske strukovnih studija Kruševac-odsek Ćuprija dobila je juče presudu Osnovnog suda u Ćupriji da u roku od osam dana mora biti vraćena na svoje radno mesto. Pored nje na na posao odlukom suda vraća se i otpušteni portir.

Škola je dužna da vraćenima na posao isplati sudske troškove, a veštaci će u daljem procesu proceniti kolike su zaostale plate i stimulacije koje dvoje zaposlenih nisu primali zbog neosnovanog otkaza.

Ipak, iako je pravda odlukom suda donekle zadovoljena, situacija je prema navodima zaposlenih i dalje vrlo haotična, te se vraćene profesorke svakodnevno suočavaju sa pretnjama.

Sunčica Ivanović
Sunčica Ivanović

– Mi se nalazimo u jednom začaranom krugu. Sada kada su žene vraćene na posao svi od nas traže ćutanje, govoreći nam da je najvažnije to što uopšte radimo. Meni su kao uzbunjivačici više puta pretili rečima “i tebi će neko da ‘doaka’, ako progovoriš bićeš otpuštena, tužićemo te i slično” – objašnjava za “Blic” profesorka Sunčica Ivanović uzbunjivačica koja je i sama bila na ivici otkaza na Akademiji.

Odluka suda je prvostepena, a advokatska kancelarija koja zastupa školu najavila je žalbu. Na troškove koje škola ima zbog plaćanja advokatske kancelarije ukazuju i pobunjeni profesori.

– Školu će sudski troškovi mnogo koštati, a advokatsku kancelariju koju je angažovao bivši direktor Akademija plaća 150.000 mesečno, što su ogromni troškovi – kaže profesorka Ivanović.

Kako je sve počelo?

Akademija u Ćupriji dospela je u centar skandala kada su poslanici SNS Aleksandar Martinović i Vladmir Orlić još najesen 2018. našli su se dobili poslovni aranžman u Viskoj medicinskoj školi u Ćupriji, a nakon njih, doktor veterine, Ivan Bošnjak treći je naprednjak koji je primljen u tu obrazovnu instituciju, iako je bilo kandidata koji ispunjavaju uslove.

Republička prosvetna inspekcija je utvrdila da su pre Bošnjaka u VMSSS u Ćupriji protivzakonito zaposleni i Martinović i Orlić, kao i narodni poslanik Darko Laketić, inače venčani kum bivšeg direktora, a sada profesora na Akademiji Hristosa Aleksopulosa.

Bošnjak, Martinović i Orlić
Bošnjak, Martinović i Orlić

– Zatražila sam da dobijem njihove platne listiće, ali do dana današnjeg ih nisam dbila. Na Akademiji ih ne viđamo, tako da ne znam da li su još uvek zaposleni kod nas – kaže profesorka Ivanović za “Blic”.

U Akademiji, dojučerašnjoj VMŠ, osim imena očigledno se nije promenilo ništa, jer važi nepisano pravilo da studente, buduće zdravstvene radnike, može da obrazuje bilo ko, pa makar nemao nikakva iskustva u pedagoškom radu, nikakva iskustva u radu u zdravstvenoj ustanovi ili u zdravstvu, generalno gledano. Tako se iz jedne obrazovne institucije šalje poruka da obrazovanje nije ni bitno.

Ćutnja na 200 mejlova

Zanimljivo je da je do stvaranja akademija spajanjem visokih škola došlo upravo da bi se razbili uhlebljeni i osiljeni kadrovi, o čemu je svojevremeno govorio i bivši ministar prosvete, Mladen Šarčević, koji je konkretno i ukazao na probleme u tada Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji.

Cilj je da se sve “raspakuje”, i da se ponovo “spakuje” na bolji način – rekao je Šarčević u avgustu 2018. te naveo da će prioritet biti škole u kojima ima najviše problema, a “najviše problema ima u školama u kojima ima mnogo para”, kao i da je u vrhu njegovih interesovanja je medicinska škola u Ćupriji.

Ipak, gotovo dve godine od tada, smenom ministra situacija je i dalje ostala nerešena. Prema tvrdnjama zaposlenih postoji odeđena grupa profesora koji su potpuno neosnovano zaposleni sa osnovnim sduijama nesrodnih fakulteta i samo doktoratom iz medicine.

Aleksandar Martinović
Aleksandar Martinović

– Poslale smo preko 200 mejlova različitim institucijama od kojih nikada nismo dobile odgovor. Sa aktuelnim ministrom prosvete još uvek se nismo sreli kako bismo porazgovarali o problemima – kaže profesorka Ivanović.

Martinović, inače, kako je “Blic” već pisao, obavlja brojne funkcije, za šta mesečno inkasira najmanje 264.000 dinara.

– Aleksandar Martinović je angažovan na 100% radnog vremena na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, a u Akademiji – odsek Ćuprija može da bude angažovan do 1/3, što se tiče ostalih šest angažovanja, po Zakonu o visokom obrazovanju, nije dozvoljeno da ima toliko radno opterećenje, koje Nacionalno akreditaciono telo (NAT) namerno ignoriše. Opterećenje nije realno prikazano u akreditaciji, NAT na sva naša upozorenja, da postoje nepravilnosti ne reaguje, već odobrava akreditacije – tvrdi profesorka Ivanović.

– Ivan Bošnjak, veterinar koji je angažovan na 100% radnog vremena kao državni sekretar, ali je takođe sa 100% radnog angažovanja u Akademiji-odsek Ćuprija. Zakon o radu član 202 to ne dozvoljava – navodi dalje naša sagovornica.

Podsetimo, Pitanje nezakonitog otpuštanja devet žena pokrenuo je poslanik DS Balša Božović.

– Skandalozno je to što nepravda prema ovim ženama ne samo da se ne ispravlja nego se one sada dodatno ponižavaju zbog stranačkih funkcionera SNS i nečuveno je da se onim ženama koje su ostale bez posla u ovoj školi sada opet ugrožava egzistencija time što im se ne dozvoljava da se zaposle na ona mesta za koja su kvalifikovane i što se umesto njih primaju daleko manje kvalifikovani SNS funkcioneri, uz kršenje svih procedura i pravila konkursa – naglasio je Božović.