20210324 epa alessandro di marco torino Di022125728 preview

Italija će od sada preporučivati vakcinu AstraZeneke protiv kovid-19 samo osobama starijim od 60 godina, izavio je danas glavni zdravstveni savetnik u zemlji Franko Lokateli nakon što je evropski regulator otkrio moguće veze između vakcine i retkih slučajeva pojave krvnih ugrušaka kod onih koji su primili tu vakcinu.

Ministar zdravlja Roberto Speranca doneo je odluku nakon konsultacija sa stručnjacima i predstavnicima institucija, rekao je novinarima Lokateli, šef italijanskog Višeg zdravstvenog saveta, prenosi Rojters.

Lokateli je rekao i da ljudi koji su već primili prvu dozu AstraZeneke mogu da nastave sa drugom dozom. Zvaničnici su rekli da vlada preporučuje da proizvod izbegavaju mlađi od 60 godina, ali da ga ne zabranjuje.

– Svako ko želi da se vakciniše AstraZenekinom vakcinom može i dalje da je dobije – rekao je Đovani Reca, još jedan član italijanskog zdravstvenog saveta na istoj konferenciji za novinare.

Više od desetak zemalja obustavilo je upotrebu vakcine, koju je u Evropi primilo više desetina miliona ljudi. Većina je nastavila da koristi vakcinu, ali neke zemlje, uključujući Francusku, Holandiju i Nemačku, odredile su minimalnu starost za njenu upotrebu.

Lokateli je tokom video poziva s drugim ministrima u sredu rekao da je i Španija odlučila da odredi donju starosnu granicu za osobe koje primaju AstraZeneku.

Italija je prvobitno ograničila AstraZeneku na ljude mlađe od 65 godina, jer su ispitivanja pokazala da njima pruža manju zaštitu protiv kovid-19 od ostalih vakcina. Ministarstvo zdravlja je zatim 8. marta saopštilo da bi se ona mogla davati i starijima od 65 godina.